Stefan Wallin

Kiinassa synnytettiin ensimmäiset sika-apina-kimeerit

apina sika

Kiinalainen valtiollinen tutkimuslaitos kertoi marraskuusa 2019 synnyttäneensä ensimmäistä kertaa porsaita joilla oli apinan geenejä. Nämä sika-apinat näyttivät ulkoisesti normaaleilta porsailta. Niillä oli kuitenkin jaavanmakakin geenejä useissa elimissään. Tutkimus julkaisiin lehdessä Protein&Cell.

Koetta johtanut tohori Tang Hai tiimeineen kasvatti alustalla apinoiden soluja, jotka oli geenimuuntelun avulla saatu tuottamaan bioluminenssia eli valoa. Näin soluja voitiin jäljittää. Muunnelluista soluista poimittiin kantasoluja jotka puolestaan injektoitiin hedelmöitettyihin sian alkioihin.

Emakkoihin siirrettiin yli 4000 alkiota. Poikueessa oli kymmenen porsasta joista kaksi oli tällaisia kimeerejä, eli kahden eliön sekoituksia (eng. chimera, antiikin taruolennon mukaan). Kaikki kuolivat viikon sisällä. Kuolinsyy ei ole selvillä, se ei välttämättä liity vieraisiin geeneihin vaan saattoi olla seurausta keinohedelmöityksestä joka on sioilla vaikeaa.

Apina-geenien osuus oli hyvin alhainen, arviolta yhden tuhannesosan ja yhden kymmenestuhannesosan väliltä. Kudoksista apinan geenimateriaalia sisälsivät keuhkot, maksa, sydän, perna sekä porsaiden iho.

Työryhmä aikoo jatkaa kokeilua. Tavoitteena on saada syntyneet porsaat elämään pidempään ja myös tuottaa sikoja joilla apinan geenien osuus on suurempi.

Kokeita myös ihmisten geeneillä

Sikoihin on aiemmissa kokeissa siirretty myös ihmisen geenejä. Nämä alkiot on kuitenkin eettisistä syistä tuhottu eikä sika-ihmis-kimeerejä ole toistaiseksi tuotettu.

Ajan myötä näiden tutkimusten tavoitteena on selvittää olisiko ihmisen siirtoelimiä mahdollista kasvattaa eläinten ruumiissa. Toistaiseksi saavutetut tulokset ovat kuitenkin vielä kaukana tästä.

Käytännön ongelmien lisäksi myös eettiset kysymykset hankaloittavat tutkimusta.

Kiinassa synnytettiin ensimmäiset sika-apina-kimeerit
Siirry sivun alkuun