Stefan Wallin

Teknologia-alan nousevia sektoreita

valaistu laptop tietokone

IoT eli Esineiden internet

Internet of Things tarkoittaa käytännössä lisääntyvää laitteiden kytkemistä internetiin, sekä teollisuudessa että henkilökohtaisessa käytössä. Näitä laitteita ovat muun muassa anturit kuten sähkömittarit, tuotantolaitteet, kulkuvälineet tai vaikkapa jääkaapit ja kodin valaistus. Sovellusten määrä kasvaa hurjaa vauhtia, erään arvion mukaan laitteita olisi kytketty verkkoon vuonna 2020 jo 25 miljardia kappaletta.

Yksityiselle ihmiselle tämä tarkoittaa parempaa mahdollisuutta hallita laitteistoa älypuhelimen kautta myös etänä, ja saada reaaliaikaista dataa niiden toiminnasta. Laajemmissa sovelluksissa IoT mahdollistaa kokonaisten kaupunkien tai liikennejärjestelmien verkottumisen älykkäästi. Yhteiskunnallisesti IoT:ssä nähdään valtavaa potentiaali muun muassa terveydenhuollon ja ympäristönsuojelun kehittämisessä.

iGaming

Peliteollisuus on jo pitkään ollut maailmanlaajuisesti taloudellisesti merkittävä teknologian osa-alue. iGaming käsitteenä viittaa kuitenkin erityisesti online rahapeleihin, ei siis pelailuun yleisesti. iGaming siis käsittää muun muassa nettipokerin, nettikasinot, vedonlyönnin ja muun peliviihteen jossa tavoitellaan rahallisia voittoja. Alan trendejä ovat muun muassa uudet pelimuodot, helpot maksutavat, mobiilipelaamisen kasvu ja toisaalta myös pelialan kehittyvä lainsäädäntö.

iGaming-alan kehitys kulkee käsi kädessä myös älylaitteiden ja verkkojen kapasiteetin ja maksuteknologian kanssa. Kyberturvallisuus on keskeisessä roolissa kun liikutellaan merkittäviä rahasummia kansainvälisesti, ja hämärätoimijoitakin alalla esiintyy.

FinTech

FinTech on lyhenne Financial Technology eli finanssiteknologia-käsitteestä. Tämä voimakkaasti kasvanut sektori tuottaa rahoituspalveluita, uusia valuuttoja, sijoitustuotteita sekä mobiili- ja verkkomaksamista. FinTech sektorilta löytyy pankki- ja teknologiajättien lisäksi runsaasti pieniä ketteriä start-up yrityksiä. Esimerkki suurten firmojen kiinnostuksesta sektoriin on Facebookin käynnistämä Libra-virtuaalivaluutta.

Yksi keskeinen teknologia tällä sektorilla on Blockchain, eli Lohkoketju joka mahdollistaa hajautettujen tietokantojen ylläpidon. Ketju on eräänlainen lista tai loki transaktioista, joka jaetaan käyttäjille.

Kyberturvallisuus

Kaikki nämä trendaavat alat, IoT, iGaming ja Fintech ovat haavoittuvaisia kyberturvallisuuden näkökulmasta. Etenkin esineiden internetin osalta on laadittu suoranaisia kauhuskenaarioita. Voisivatko hakkerit kaapata etänä ajoneuvoja tai vaikkapa koko energiantuotantojärjestelmän? Demonstraatiomielessä on jo kaapattu esimerkiksi valaisimia ja turvakameroita. Samoin Fintech-sektorilla etenkin virtuaalivaluuttoja on varastettu niiden säilöistä, ja jäljittäminen on mahdotonta.

Kyberturvallisuus on joskus myös ristiriidassa alan muiden kehityskulkujen kanssa. Toisaalta kaikesta haluttaisiin mahdollisimman helppokäyttöistä: kaikki yhdellä klikkauksella mistä tahansa päin maailmaa. Turvallisuuden asiantuntija on se jonka on tylsästi huomautettava mitä vaaroja tämä pitää sisällään.

Teknologia-alan nousevia sektoreita
Siirry sivun alkuun