Stefan Wallin

Wuhanin koronavirusepidemia

koronavirus

Päivitetty 29.1. Tänään uutisoitiin että myös Suomesta on todettu koronavirustartunta. Potilas on eristettynä hoidossa Lapin keskussairaalassa.

Kiinan Wuhanista vuoden 2019 lopulla liikkelle lähtenyt koronavirusepidemia on herättänyt huolta maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Ivalon tautiepäilyt paljastuivat onneksi aiheettomiksi, mutta virus on varmistetusti tavattu jo useiden Aasian maiden lisäksi ainakin Ranskasta ja Yhdysvalloista.

Viruksen alkuperä

Viruksen virallinen designaatio on 2019-nCoV, ”n” tarkoittaen sanaa novel eli uusi, ja CoV koronavirusta. Koronavirukset ovat tarttuvassa muodossaan pyöreitä ja niillä on piikkimäisiä ulokkeita, muistuttaen mikroskoopissa kruunua josta ryhmä on saanut nimensä..

Ne aiheuttavat hengityselintauteja ihmisissä, muissa nisäkkäissä ja linnuissa. Rokotetta ei tällä hetkellä ole. Ihmiseen tarttuvia koronaviruksia tunnetaan tällä hetkellä seitsemän kappaletta. Pahamaineisin näistä on vuoden 2003 epidemian aiheuttanut SARS-CoV. Kuolleisuus oli tunnistetuissa tartuntatapauksissa 11%.

SARS jäljitettiin Yunnanin maakunnan luolissa asuvaan lepakkolajiin, ja oli sieltä siirtynyt ihmiseen sivettikissan kantamana. Wuhanin uuden taudin alkuperä on vielä osin selvityksen alla, mutta näyttää että myös se on lähtöisin lepakoista.

Mahdollisia välittäjäeläimiä on useita. Yhtenä vaihtoehtona useiden kiinalaistiedemiesten julkaisemassa artikkelissa on esitetty käärmeitä, tosin tähän on suhtauduttu skeptisesti.

Ihmiseen virus siirtyi kuitenkin todennäköisimmin Huananin merenelävien tukkumarkkinoilta. Kyseessä on niin sanottu ”wet market”, jossa myydään lukuisia eläinlajeja ravinnoksi, useat näistä vielä elossa. Kiinalaisessa keittiössä eksoottisten villieläinten liha on arvostettua ja tunnetaan nimellä Yu Wei.

markkinat kala liha
kuvituskuva

Juuri useihin eri lajeihin kuuluvien elävien eläinten ja ihmisten tiivis yhdessäolo tekee tämän tyyppisistä markkinoista otollisen ympäristön virusten loikkaamiselle lajista toiseen.

Kuinka suuri uhka virus on?

Tartuntojen määrä kasvaa päivittäin. Tätä kirjoitettaessa 27.1. tilannetta seuraava sivusto kertoo vahvistettujen tapausten määräksi 2794. Näistä 2737 on Kiinan mantereelta, ja toistaiseksi muualta on vain yksittäisiä havaintoja. (Esim. USA 5, Australia 4, Etelä-Korea 3).

Huolestuttavaa on että Kiinassa virus on levinnyt lähes kaikkiin maakuntiin. Epidemian puhkeaminen osui yhteen kiinalaisen uuden vuoden kanssa, jolloin miljoonat kiinalaiset matkaavat kotiseuduilleen ja jälleen takaisin kaupunkeihin.

Vain neljä päivää ennen Wuhanin karanteenitoimenpiteitä, vietettiin kaupungissa ”kymmenentuhannen perheen” juhlaillallista, johon saapui jopa 40 000 perhettä. Sukulaisten tapaamisen lisäksi vaurastuvassa Kiinassa myös matkustaminen ulkomaille pyhien ajaksi on kasvattanut suosiotaan.

Kiinalaisviranomaiset käynnistivät mittavat toimet Wuhanin eristämiseksi, mutta kritiikkiäkin hitaudesta ja asioiden piilottelusta on esitetty kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa.

Toistaiseksi monet arviot uuden koronaviruksen tarttuvuudesta ja tappavuudesta ovat vain alustavia. Virusten yhteydessä puhutaan niin sanotusta R0-luvusta joka mittaa sitä kuinka monta uutta tartuntaa kukin tautiin sairastanut keskimäärin aiheuttaa. Tällä hetkellä arviot vaihtelevat 1.4 ja 3.8 välillä.

Vahvistettuja kuolemantapauksia on ollut (26.1.2020) 80 kappaletta. Suurella osalla sairastuneista tauti on muistuttanut flunssaa ja siitä on toivuttu varsin hyvin.

Uudet virukset aiheuttavat syystäkin huolta ja tehokkaat viranomaistoimet ovat tarpeen niiden leviämisen ehkäisemiseksi. Yleiskuva tällä hetkellä on kuitenkin että varsinaiseen alarmismiin tai erityisiin toimenpiteisiin ei ns. ”tavallisten ihmisten” osalta Suomessa ole syytä.

Wuhanin koronavirusepidemia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun